Holmenkollens unnarenn opplyst av lyskaster
Holmenkollen

Slår på lyset med Oslonøkkelen

Oslonøkkelen er ikke lenger bare en nøkkel. Nå er appen også en lysbryter.

Før sto lyset i Holmenkollbakkens unnarenn på hele kvelden, enten det var noen der eller ikke. Siden høstmørket kom snikende i 2022, har Lasse Rypdal og andre frivillige trappeløptrenere kunnet slå på lyset selv – når de faktisk er der.

Med Oslonøkkelen har de sin egen lysbryter med seg i lomma.

 

– Noe alle kan klare

– Oslonøkkelen er genial, fordi den kun er tre, fire maks fem tastetrykk unna. Og det er noe alle kan klare, sier Rypdal.

I videoen nedenfor ser du hvordan Trappefolket bruker Oslonøkkelen for å slå på lyset i to av lysmastene i unnarennet når de skal trene.

Lås og lys – samme teknologi

Når trappetrener Rypdal skrur på lyset i Oslonøkkelen-appen, sender appen et signal til en koblingsboks i Holmenkollens lysstyringssystem.

Det er samme type koblingsboks som monteres ved dører som skal kunne åpnes med Oslonøkkelen. I et lokale sørger koblingsboksen for å låse opp døra, mens den i Holmenkollen slår på lyset.

– Vi sparer reelle strømkostnader fordi lyset bare er på når det faktisk er bruk for det, sier seksjonsleder Håvard Ellingsen.

Ellingsen leder seksjon snøanlegg i Oslo kommunes eiendomsforetak Oslobygg KF, seksjonen som drifter Holmenkollen nasjonalanlegg.

– Vi sparer også brenntid på pærene, noe som gjør at slitasjen på dyrt utstyr blir mindre, sier han.

– Like bra tilbud

Når Trappefolket slå på lyset, står det på i to timer før det automatisk slås av.

At de sparer på lys, strøm og pærer, går ifølge Ellingsen ikke utover mulighetene for dem som bruker Holmenkollen-anlegget

– Tilbudet er like bra som før, sier Ellingsen.

Dessuten, påpeker Ellingsen, sparer de naboer og omgivelsene rundt anlegget for unødvendig lyspåvirkning.

Sparer naturen

Nettopp det er det mange dyr, insekter og planter som setter pris på. Arne Follestad, som er forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), tror Oslonøkkelen kan være en ny måte å begrense såkalt lysforurensing på.

– Jo mindre lys du kan ha på og jo mer du kan skjerme naturen, desto bedre vil det være, sier Follestad.

Han er også medlem av organisasjonen Bevar mørket, som har som mål å spre kunnskap om hvordan vi kan bevare mørket ved å begrense lysforurensingen.

Når vi skrur av lys, blir det lettere å se stjernehimmelen. Men vi gjør det også lettere for dyrene.

Livsfarlig lys

For mange dyr føler seg tryggere i mørket. Er det mye lys, blir for eksempel smågnagere lettere oppdaget av større dyr som vil spise dem.

Også for insektene kan lyset være livsfarlig.

– Nattsvermere navigerer etter månen når de er ute og flyr om nettene. Lamper og lyskastere ligner på månen, så da kan de fly i sirkel inn mot disse i stedet. Til slutt blir de utslitt, eller så kommer de så nærme lyspæra at de brenner opp, sier Follestad.

Lyset kan også forstyrre fuglers jakt på en make, og det kan blende frosker og salamandere. Fordi disse amfibiene har spesielle kjemikalier i øynene, forklarer Follestad, er de nattblinde i flere timer etter å ha blitt lyst på.

Dimming i lysløypa

Ved siden av idrettsanlegg som Holmenkollen, peker forskeren også på behovet for Oslonøkkelen i lysløyper.

– Vi vet lite om hva hjortedyr gjør når de møter på lys i for eksempel en lysløype. Den vil også ha problemer med å se rundt seg, så den vet ikke hvor det er trygt å løpe, sier Follestad.

Siden vi mennesker har et behov for litt lys av og til, er ikke svaret å skru av alt.

– Å skru på lyset når man trenger det, vil absolutt hjelpe. Kanskje går det også an å dimme lyset, så kan folk slå på mer lys ved behov, foreslår Follestad.

Ønsker tips

– Hvis du vet om et sted i Oslo der Oslonøkkelen kan egne seg som lysbryter, håper vi at du tar kontakt, sier Erik Aarsand.

Som produktområdeleder for Åpen by, området Oslonøkkelen tilhører, er Erik spesielt opptatt av å gjøre Oslo enda mer tilgjengelig for alle som bor her.

– Med Oslonøkkelen er det mulig å gi lys-tilgang til enkeltpersoner og -grupper med faste treningstider. Men det går også an å gi alle muligheten til å slå på lyset i den lokale ballbingen, så lenge de er innenfor en viss GPS-radius, sier Erik.

Åpen by har i oppdrag å legge til rette for frivillig aktivitet i Oslo, noe som naturligvis inkluderer organiserte aktivitet, som fotballtreninger.

– Men det gjelder også egenorganisert aktivitet, som når noen tar en ball under armen og inviterer med seg noen venner fra nabolaget til en spontan fotballkamp på den lokale idrettsplassen, sier Erik.

Vil du tipse oss om et sted? Send oss en e-post!